Martinjski meni – uz kvalitetnu kapljicu, ide i ukusno jelo

Oblizeki

U ovom mjesecu najvažniji spomendan je spomendan svetog Martina kada slavimo krštenje mošta u vino. Posebno ga štuju vinogradari, ali i mi ostali koji volimo kvalitetnu kapljicu uz koju, naravno, ide i fino jelo. Zato smo ove nedjelje pripremali jedan martinjski meni. Prisjetili smo se i običaja vezanih za Martinje koji se u našem kraju njeguju i danas pa je zato Martinje posebno za svakog vinogradara i prijatelja tog vinogradara 🙂

Naime, kad je sve gotovo, svi sjednu za pun stol na kojemu obavezno mora stajati vino. Bez vina nijedno jelo nema pravu aromu, reći će vam pravi pilci, a uz sve ostale specijalitete obavezna je guska. Recept za martinjsku gusku nakon koje ćemo se zasladiti još jednom pravom domaćom poslasticom – salenjacima donosimo u ovotjednom izdanju emisije „Petrinjski oblizeki“.

MARTINJSKA GUSKA: Za punjenu martinjsku gusku potrebno je uz gusku imati jabuke, jedan limun, 10 dkg šunke, režanj češnjaka, peršin, jednu žemlju, malo mlijeka, jedno jaje, malo konjaka, sol, papar i ulje. Gusku dobro očistite, izvadite salo i ispržite ga na masti. Gusku operite hladnom vodom, izvana i iznutra, posolite je i popaprite. Oguljene jabuke narežite na sitne kockice i prelijte limunovim sokom, žemlju namočite u mlijeko, želudac i srce skuhajte, potom sitno izrežite, dodajte šunku, mast od guske, peršin i češnjak izrezan na sitno. Iscijeđenu žemlju, jabuke, šunku i jaja posolite, a po želji možete dodati malo vlasca. Nadjenite gusku i sašijte koncem, stavite u namašćen pleh, prelijte prije pečenja s dvije šalice vruće vode pa stavite u vruću pećnicu, prsima prema dolje. Za oko jedan sat okrenite je i opet polijte vrućom vodom. Kad je pečena, prije posluživanja izvadite konac kojim ste je šivali, a servirajte je obavezno uz domaće mlince.

SALENJACI: Potrebno je do 1 kg mekog brašna, 1 kvasac, 6 dcl mlijeka, 3 žlice šećera, 2 jaja, malo soli i 50 dkg sala. Pjenasto izmiješajte jaja i šećer, dodajte malo mlijeka, sol, kvasac i malo brašna. Ostavite da se digne, a za to vrijeme nožem sastružite salo kojemu obavezno morate uklonite žilice. U tijesto umijesite salo dodajući brašno. Glatko tijesto razvaljajte 2 cm debelo i preklopite, ostavite pola sata neka odstoji, a postupak ponovite još 3-4 puta. Tada tijesto razvaljajte 1 cm debelo i koso režite romboide, složite ih u lim i ispecite. Kada su pečeni, još ih tople uvaljajte u šećer u prahu. Po želji možete u salenjake ili na njih staviti finog domaćeg pekmeza.




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background