Simbolika adventskog vijenca, miris paprenjaka i medenjaka – stiglo je naljepše razdoblje u godini

Oblizeki

Zakoračili smo u najljepši mjesec u godini. Prosinac je najdraži mjesec djeci, ali i odraslima jer nam donosi dane koji su drugačiji od ostalih tijekom godine. U njemu slavimo najradosniji katolički blagdan – Božić od kojega nas dijele 4 tjedna i 4 adventske nedjelje. Danas smo na našim adventskim vijencima upalili prvu svijeću – svijeću nade. Odakle potječu i kako su se nekad izrađivali adventski vijenci, u ovotjednom izdanju emisije „Petrinjski oblizeki“ saznali smo od gospođe Mire Bešlić. Razgovarali smo i o običajima koji su povezani s nadolazećim spomendanima svete Barbare, svetog Nikole i svete Lucije.

Već smo, naravno, počeli i s pripremom slastica za blagdanske dane pa smo u emisiji zavirili u tradicionalne načine pripreme paprenjaka i medenjaka, suhih kolača koji su neizostavan dio petrinjskog blagdanskog stola.

PAPRENJACI:  75 dkg oštrog brašna, 37 dkg oraha, 12 dkg šećera, pola kg meda i 18 dkg maslaca otopite. Dodajte 3 žumanjka i sok jednog limuna te paketić začina za medenjake/paprenjake, odnosno cimet, klinčić i oraščić te tri pune žličice bijelog papra. Sve spojite u zdjeli pa premjestite na nudlpret ( dasku za miješanje tijesta i rezanaca ) i ostavite preko noći da stoji. Zatim razvaljajte komade i na njima radite otiske drvenim modlom, izrežite komade i premažite ih sa žumanjkom pomiješanim s vodom.

MEDENJACI: Potrebno je 1 kg crnog brašna, 6 cijelih jaja, 40 dkg šećera, 6 velikih žlica meda, dvije male žličice sode bikarbone, cimeta i ostalih začina po ukusu, a može i paketić mješavine začina za medenjake/paprenjake. Stavite na nudlpret brašno, dodajte ostale sastojke i lagano zamijesite tijesto. Od tijesta napravite jednolične kuglice veličine oraha, ukrasite ih polovicom oraha i ispecite. Prije nego što ih izvadite iz pećnice, premažite ih vodom i šećerom ili rastopljenim medom




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background