Kuhinja naših baka – jeste li probali pašl ili špek fileke?

Oblizeki

Samo tjedan dana dijeli nas od ulaska u božićno vrijeme, najljepše razdoblje u godini, pa smo se u ovotjednom izdanju emisije „Petrinjski oblizeki“ dotaknuli Adventa i adventskih običaja. No ono što je najbitnije za današnji dan je spomendan svete Katarine koju Petrinjci posebno štuju, a svim slavljenicama želimo svako dobro povodom imendana.

U emisiji smo, naravno, i kuhali. Zavirili smo ponovno u kuhinju naših baka i oživjeli neka stara i zaboravljena jela koja možda mladima i nisu toliko zanimljiva i primamljiva, ali vjerojatno zato što ih nisu probali jer da jesu, bila bi im vjerojatno ukusna.

Pripremali smo pašl, odnosno plućica na kiselo, i špek fileke. Za kraj donosimo recept za savijaču s kiselim kupusom koju smo malo modernizirali pa smo je pripremali s gotovim lisnatim tijestom.

Zavirite s nama u prošlost i saznajte što su jeli naši stari.

PAŠL ( PLUĆICA NA KISELO ): Plućica i srce dobro operite i prokuhajte. Prerežite na deblje komade. Dobro izdinstajte crveni luk i dodajte iznutrice. Potom dodajte vruće vode i kuhajte. Pri kraju dodajte začine ( kadulju, lovorov list, ljutu papriku i vrhnje ). Po želji u jelo ukuhajte krumpir ili kapance.

ŠPEK FILEKI ( TRIPICE ): Goveđi, teleći ili janjeći želudac dobro iskuhajte, a potom očistite od neželjene masnoće i narežite na rezance. 3-4 glavice crvenog luka izdinstajte na masnoći pa dodajte fileke, špek i crvenu ljutu papriku. Podlijte vodom i kuhajte dok ne omekane. Dodajte sol, vegetu, lovor i papar. Na kraju naribajte parmezan.

SAVIJAČA S KISELIM KUPUSOM: Potreban vam je omot smrznutog lisnatog tijesta, 10 dkg mesnate dimljene slanine, 50 dkg naribanog kiselog kupusa, 25 dkg krumpira, mlijeko, ½ svežnja peršinovog lista, kiselo vrhnje, 1 žumanjak, ulje, sol i papar. Skuhajte krumpir, ogulite ga, protisnite i načinite pire s mlijekom i vrhnjem. U međuvremenu sitno narezanu slaninu otopite na malo ulja, dodajte kupus i pirjajte dok ne tekućina ne ispari. Umiješajte pire, dodajte isjeckani peršin, sol, papar, jaje. Tanko razvaljajte tijesto, nanesite nadjev i savijte. Premjestite na navlažen lim, savijaču premažite žumanjkom, razrijeđenim s malo mlijeka. Vilicom utisnite ukras, pecite 30 minuta.




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background