Na Badnjak sušeni bakalar, na Božić purica s mlincima, a nazdravljamo uz šerbet!

Oblizeki

U posljednjem ovogodišnjem izdanju emisije „Petrinjski oblizeki“ govorili smo o bogatstvu božićne tradicije u našem gradu. Sve je lagano počinjalo s božićnim sajmom, Tominjem, 21. prosinca kada su se nabavljala božićna drvca. Dakle, puno ranije nego što je to slučaj danas. Nekoliko dana pred Badnjak bili su spremni i šerbet i bermet te pojedine vrste kolača. Kako je izgledao Badnjak i što je sve bilo na stolu za badnju večeru, a kako je izgledao Božić i božićni ručak, saznali smo od naše Mire Bešlić.

Tako smo ovog tjedna pripremali šerbet, sušeni bakalar, božićnu puricu s mlincima, a zasladili smo se božićnim panjem.

ŠERBET: Dobro operite jedan limun i tri naranče pa oštrim nožem skinite samo najgornji, mirisavi sloj. Potom istisnite sok iz svih naranči i limuna, od 400 dkg šećera skuhajte gusti sirup i dodajte sok pa skuhajte. Hladno ocijedite pa razblažite ružinom vodicom i hladnom vodom. Šerbet se pije jako sladak.

SUŠENI BAKALAR: Danas se bez problema može kupiti sušeni bakalar, za one koji ga vole, prava je poslastica na božićnom stolu. Ako se želi kuhati ili peći, onda ga treba namakati u hladnoj vodi, najmanje 24 sata, poslije dugog lupanja batićem i uz često mijenjanje vode. Kuha se više od 2 sata, a osim sušena bakalara, jednako se može pripremati i sušeni oslić.

BOŽIĆNA PURICA: Puricu dobro operite, ocijedite i posušite, potom nasolite i neka odstoji nekoliko sati. Ponovno je prebrišite pa prelijte vrućom masnoćom i stavite u zagrijanu pećnicu ( kako bi korica bila ljepša ). Kada počne dobivati laganu koricu, temperaturu smanjite, podlijte vodom i nastavite peći, okrećući je i polijevajući je sokom iz pleha. Vrijeme pečenja ovisi o veličini purice i o jačini vatre, ali ako želimo da meso bude potpuno mekano, bolje je peći malo duže. Ako je purica mlada, od 4 do 7 kilograma, dosta će biti tri do četiri sata pečenja. Dulje vrijeme pečenja na tihoj vatri ne pridonosi samo mekoći mesa, nego i ukusu. Kada je pečena, razrežite je na komade i servirajte obavezno uz mlince, ali može i pečeni krumpir.




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background