Božićni kuglof – simbol blagdanskog stola

Oblizeki

U ovotjednom izdanju emisije „Petrinjski oblizeki“ s gospođom Mirom Bešlić razgovarali smo o nadolazećem blagdanu svete Lucije kada sijemo božićnu pšenicu, ukoliko to nismo napravili na blagdan svete Barbare. Od Lucije do Božića dijeli nas 12 dana, a naši stari su vjerovali da kakvo je vrijeme tih 12 dana od Lucije, takvo će biti sljedećih 12 mjeseci nove godine. Već od Lucije mladi uče božićne pjesme kojih je petrinjska pjesmarica prepuna, a najpoznatije su one stare: „Na salašu kod Betlehema“, „Marija se majka trudi“ ili pak „Čestit svijetu“.

Naravno, uz priču o božićnoj tradiciji u našem gradu, pripremali smo i neka tradicionalna božićna jela – hladetinu i sarmu tei slasticu bez koje ne bi smio biti nijedan petrinjski blagdanski stol – kuglof .

BOŽIĆNI KUGLOF :  Za pripremu nam je potrebno 25 dkg margarina, 25 dkg šećera, 6 žumanjaka, 25 dkg oraha, 12 dkg brašna, 1 žličica praška za pecivo, korica limuna, jedna žlica cimeta, 1 vanilin šećer, 2 rebra ribane čokolade, 1 dcl ruma i snijeg od 6 bjelanjaka.

Napravite smjesu na isti način kao što radite biskvit za neki drugi kolač. Kada ste umijesili tijesto, stavite u namašćen pleh ili u modl za kuglof. Pecite oko 45 minuta do sat vremena na laganoj vatri. Potom ga ostavite da se ohladi pa ga preokrenite i ukrasite šećerom u prahu ili kandiranim voćem.



Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background