Svatovi nekad i danas – pripremite s nama doboš tortu!

Oblizeki

Zakoračili smo u mjesec studeni. Iako je ispunjen lijepim blagdanima i spomendanima, često zna biti i pomalo siv i depresivan pa smo ga mi odlučili malo uljepšati pričom o svatovima. Kako su nekada izgledali svatovi, koji su se običaji tada njegovali, a koji su ostali do danas, što se jelo, a što pilo, sve to saznali smo od gospođe Mire Bešlić u ovotjednom izdanju emisije „Petrinjski oblizeki“, a s kojom smo pripremali i ukusnu i „bogatu“ svatovsku tortu – doboš tortu.

DOBOŠ TORTA – Za pripremu kora potrebni su vam sljedeći sastojci: 6 žumanjaka, 15 dkg šećera, 13 dkg brašna, snijeg od 6 bjelanjaka. Za pripremu kreme potrebna su vam 4 cijela jaja, 20 dkg šećera u prahu, vanilin šećer, 10 dkg čokolade i 25 dkg maslaca.  Trebat će van još 15 dkg šećera za karamel glazuru i 5 dkg badema ili lješnjaka za ukras.

POSTUPAK IZRADE KORA: Napravite biskvit od žutanjaka, šećera i brašna te snijega od bjelanjaka. Od smjese ispecite 6 tankih biskvitnih kora. Pecite na nešto nižoj temperaturi kako se ne bi presušile.

POSTUPAK IZRADE KREME: 4 cijela jaja, šećer u prahu, otopljenu čokoladu i vanilin šećer tucite na pari dok smjesa ne postane gusta. Zatim maknite s vatre i tucite dalje dok se ne ohladi, a u ohlađeno dodajte razrađeni maslac.

POSTUPAK IZRADE KARAMELA: Šećer otopite u prozirnu tekućinu i njome prelijte najljepšu koru. Nožem zarežite 6-8 kriški ( ovisi o veličini kore ) dok je karamel još mekan. Nož svaki put provucite kroz limun ili maslac da se ne lijepi.

Tortu ukrasite s bademima ili lješnjacima.




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background