Oblizeki: Petrinjski grašak s vrhnjem i koprom i med od maslačka

Oblizeki

U emisiji „Petrinjski oblizeki“, emitiranoj u programu Petrinjskog radija u nedjelju, 22. travnja, baš na Dan planeta Zemlje, sve je bilo u znaku zelene boje i naše prirode koju, nažalost, često ne doživljavamo kao najvažniji izvor hrane i zdravlja. Tako smo pripremali jedno tradicionalno jelo od povrća, petrinjski grašak s vrhnjem i koprom, a s obzirom da su naše zelene livade prepune divnih žutih cvjetova maslačka, odlučili smo vas motivirati za branje maslačka i pripremu  meda od maslačka, samo jednog od brojnih jela i slastica koje možete pripremiti od maslačka.

PETRINJSKI GRAŠAK S VRHNJEM I KOPROM – Potrebno nam je oko 400 gr očišćenog graška, 2 krumpira, 2 mrkve, jedan crveni luk, jedan češanj češnjaka, list peršina i vezica kopra, 2-3 žlice vrhnja, sol i papar.

Zdinstajte crveni luk pa dodajte mrkvu i mladi grašak, a zatim i sitno nasjeckani češnjak s peršinom. Podlijte vodom i kuhajte dok ne omekša. Zatim dodajte sitno isjeckani kopar i pustite da lagano kipi. Kada zakipi, dodajte vrhnje i neka prokuha.

Pripremite kapance. Smućkajte jedno jaje i dodajte malo brašna i vode. Sve dobro promiješajte, neka ne bude jako gusto, pa u grašak koji kipi lagano žlicom ulijevajte kapance. Neka još kuha 10-15 minuta. Kada prokuha, jelo je gotovo.

MED OD MASLAČKA – Potrebno nam je 250 cvjetova maslačka, 1 kg šećera, 1 litra vode, jedan limun i jedna naranča.

Cvjetove maslačka, naranču i limun s koricom izrežite na kockice i kuhajte u litri vode jedan sat. Procijedite kroz gazu i dobro istisnite, dodajte šećer, kuhajte još sat i pol. Vruće ulijte u zagrijane flašice i zatvorite sa celofanom dok je još vruće.



Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background