Oblizeki: Kopriva kao prehrambena namirnica

Oblizeki

S obzirom da smo zakoračili u najljepši proljetni mjesec – svibanj koji je svoj naziv dobio po svibju koje cvjeta u ovom mjesecu, ovotjedno izdanje emisije „Petrinjski oblizeki“  posvetili smo zelenim plodovima iz prirode, a oko nas se zaista sve zeleni, sve cvjeta, a priroda pokazuje svu svoju ljepotu.

Ono što nam možda nije bilo lijepo ni ugodno u djetinjstvu, a danas smo itekako svjesni njene prehrambene i ljekovite moći je kopriva. Sezona je njenog branja, a u kuhinji je možemo iskoristiti za niz jela, ljekovitih napitaka, ali i slastica.

Kopriva je korov koji raste na zapuštenim i često prljavim mjestima u blizini kuća, ograda, na smetlištima, u prorijeđenim šumama, ali gotovo uvijek na plodnom tlu. Berite samo onu koprivu koja se nalazi dalje od grada i prometnica.

Najcjenjeniji dio koprive su mladi listići koji se beru u proljeće, odnosno onda kada kopriva počinje rasti. Ako koprivu želite koristiti za jelo, bit će vam potrebni svježe ubrani listići. Ako je pak želite koristiti kao lijek, listove stavite sušiti, a potom ih pohranite u platnenu vrećicu. Listiće koprive je potrebno ostaviti na suhom, hladnom i prozračnom mjestu da se osuše. Prije nego se listovi potpuno osuše, potrebno je skinuti stabljike. Listove je moguće sušiti tijekom cijelog ljeta.

Za pripremu čaja od koprive koriste se mladi listovi koji se beru u proljeće. Čaj se može raditi od svježih ili od osušenih listova.

ČAJ OD OSUŠENIH LISTOVA KOPRIVE – jednu do dvije čajne žličice koprive stavite u kipuću vodu i pustite da odstoji 5 minuta nakon čega je čaj spreman za popiti.

ČAJ OD SVJEŽE UBRANE KOPRIVE – listove koje ste ubrali pustite da odstoje 2 dana. Nakon toga ih kuhajte u kipućoj vodi par minuta i ostavite stajati.

Uz čaj od koprive, koji kao lijek za mnoge bolesti dobro dođe u svim mjesecima, odličan je i diuretik te pomaže pri mršavljenju, mi smo se odlučili pripremiti i jedno tradicionalno jelo od koprive – juhu od koprive.

JUHA OD KOPRIVE – Koprivu dobro operite, posolite i ostavite da odstoji oko 45 minuta. Zatim je istisnite i isperite u nekoliko voda. Na masti ispržite nasjeckani luk i sve ostalo začinsko povrće, osim peršinovog lista. Pirjajte neko vrijeme, dodajte mljevenu papriku i zalijte sa 7-8 šalica vode. Prokuhajte, a zatim stavite nasjeckanu koprivu. Poslije 10 minuta, u juhu dodajte opranu rižu. Kad riža omekša, uklonite s vatre, popaprite i dodajte nasjeckani zeleni peršin. Provjerite je li dosta slano i poslužite.

Budući da nam je ove nedjelje emisija „Petrinjski oblizeki“ bila i prva u ovom mjesecu, na kraju smo donijeli i Mali savjetnik o radovima u svibnju u vinogradu, voćnjaku, vrtu i cvjetnjaku.

 



Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background