Oblizeki: Kolač i tortu od jagoda

Oblizeki

U emisiji „Petrinjski oblizeki“, emitiranoj u nedjelju, 13. svibnja, saznali smo kako se nekad u našem gradu slavio Majčin dan. Naša sugovornica Mira Bešlić otkrila nam je kako je ruža bila neizostavni simbol pažnje prema svakoj majci, a dobro su poslužile i ruže iz susjedinog cvjetnjaka. Nitko se nije ljutio 🙂

Naše mame htjeli smo iznenaditi i slasticom za njihov dan pa smo pripremali sezonski kolač od jagoda i tortu od šumskih jagoda. Sezona je ovog omiljenog voća, a naš savjet je da se prvo dobro najedete finih svježih jagoda, a onda s njima pripremite neku od brojnih slastica. Mogućnosti je zaista puno, dajte maši na volju.

SEZONSKI KOLAČ OD JAGODA – Potrebno nam je 10 dag margarina, 20 dag šećera, 20 dag brašna, malo praška za pecivo, 4 jaja, 2 dcl mlijeka i jagode.

Izmiješajte margarin sa šećerom pa dodajte žutanjke i dobro izradite. Potom dodajte mlijeko te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Biskvit stavite peći, ali ga nemojte do kraja ispeći. Kada je skoro pečen, izvadite ga i na njega naslažite jagode koje ste prethodno oprali i narezali. Dok se biskvit peče, istucite snijeg od 4 bjelanjka i u njega dodajte 20 dag šećera i nešto usitnjenih jagoda. Snijeg stavite na biskvit i još malo ga vratite u vruću pećnicu.

TORTA OD ŠUMSKIH JAGODA – Napravite biskvit od 8 jaja. Kada je pečen, izrežite ga na šnite i složite na tacnu. Napravite laganu kremu od 8 jaja: žumanjke sa šećerom kuhajte u mlijeku, biskvit namočen u mlijeko prelijte kremom. Na pari istucite čvrsti snijeg sa šećerom i kada je gotov, dodajte 2 šalice šumskih jagoda, pomiješajte i stavite na biskvit.




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background