Običaj koji ne prepuštamo zaboravu – kolinje

Oblizeki

Studeni je mjesec kolinja, a oduvijek je tako bilo i u našoj Petrinji da kolinje nije samo kolinje, već se sav posao radio s voljom, pjesmom, dobrim jelom i pilom.

Kolinjem smo se pozabavili i u ovotjednom izdanju emisije „Petrinjski oblizeki“. Kako napraviti kobasice, koji je iskušani recept za pripremu domaćeg paca ili salamure, na koji način kvalitetno dimiti meso i još puno toga zanimljivoga i korisnoga o kolinju saznati smo i ovog tjedna od gospođe Mire Bešlić.

DOMAĆE KRVAVICE: Prokuhajte 4 kg slanine pa je izrežite na male kockice i prelijte vrućom vodom, 4 kg svinjskog mesa ( srce, jezik, odresci ) također prokuhajte i sameljite, a zatim pomiješajte sa slaninom. Luk popirjajte na masti pa ga izmiješajte s 2 kg svinjske krvi. U to dodajte samljeveno meso i slaninu te sve ostale začine (180 dkg soli, 3 dkg papra, mažurana, pimenta) pa sve dobro promiješajte. Rahlo punite debelo svinjsko crijevo, kobasice kuhajte 2 sata. Ubodom probajte jesu li kuhane. Ako jesu, iz njih ne smije izlaziti krv. Osušite ih na štapu ili na stolu, a zatim ih po želji dimite na hladnom mjestu.

ČEŠNJOVKE: Potrebno je 8 kg svinjskog mesa od plećke, 2 kg slanine, 30 dkg soli, 20 režnjeva češnjaka, 0.3 L vode, 150 gr slatke i 30 gr ljute paprike. Izrezano hladno meso i slaninu krupno sameljete, sitno nasjeckani luk češnjak stavite u vodu, mesu dodajte sol i začine, kroz gazu procijedite vodu u kojoj ste namočili češnjak i istisnite sav sok te sve dobro promiješajte. Začine dodajte po želji, a potom, kad je smjesa gotova, punite tanka crijeva i oblikujte kobasice. ( Češnjovke možete napraviti i od mesa koje se 4 dana salamurilo ).




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background