Nakon pripreme ukiseljenih tikvica i vrganja, zasladili smo se orehnjačom

Oblizeki


U emisiji „Petrinjski oblizeki“ ove nedjelje, 30. rujna 2018. nastavili smo priču o pripremi zimnice, a od povrća koje koristimo za zimnicu najprije smo napravili jedno jednostavno i ukusno jelo – košarice od rajčica i tikvica s mljevenim mesom.

Ono što nam zimi može poslužiti kao izvrsna salata su ukiseljene tikvice, a pripremali smo i ukiseljene vrganje.

Za kraj smo se zasladili jednom tradicionalnom i baš onako starinskom slasticom – orehnjačom.

UKISELJENE TIKVICE – Potrebno je 1 kg malih tikvica, 0.6 l octa i 0.2 l ulja, sol, glavica češnjaka, glavica luka, malo ružmarina ili bosiljka. Tikvice operite, obrišite i narežite na kriške. Prokuhajte ocat, ulje i začine pa dodajte tikvice i kuhajte 5 minuta. Ohlađeno stavite u staklenke, prelijte octom i zatvorite.

UKISELJENI VRGANJI – Male, sasvim zdrave vrganje podjednake veličine operite i ocijedite ( 1kg ). Zakuhajte pola litre octa s 5 dkg soli, paprom u zrnu i lovorovim listom pa u njemu kuhajte gljive 15-20 minuta. Kad gljive uzavru, pokupite pjenu, ohlađene stavljajte u staklenke i zalijte hladnim octom. Staklenke zatvorite i spremite.

OREHNJAČA – Tijesto se radi od 55 dkg oštrog brašna, 6 dkg šećera, 2 dkg svježeg kvasca, 2 dcl mlijeka, 1 dcl ulja, 3 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice ruma, 1 vanilin šećer, malo soli, 1 jaje, 2 žumanjka i limunove korice. S malo mlijeka i šećera umiješajte kvasac, neka se digne. Izmiješajte žumanjke, jaje, sol, vanilin šećer, rum, vrhnje, šećer i limunovu koricu. Dodajte brašno, dignuti kvasac i ostatak mlijeka. Kuhačom tucite tijesto dok se ne počne odvajati od posude i pojave mjehurići. Tijesto stavite dizati na toplo, dok se ne udvostruči.

Za to vrijeme pripremite nadjev za koji vam je potrebno 40 dkg mljevenih oraha, 20 dkg šećera, 2 dcl mlijeka, limunova korica, 3 žlice ruma, 1 vanilin šećer i snijeg od 2 bjelanjka ( ostalo od tijesta ). Orahe i šećer, vanilin šećer i limunovu koricu prelijte s kipućim mlijekom. Lagano umiješajte snijeg i na kraju rum.

Kada se tijesto udvostručilo, ponovno ga istucite, stavite na pobrašnjenu dasku i podijelite na dva dijela. Premijesite, razvaljajte na prst debelo, premažite nadjevom, čvrsto savijte i stavite u namašćen pleh pa neka se još jednom diže. Kada se udvostruči, stavite peći i pecite oko 50 minuta do 1 sat, na 180 – 200 stupnjeva. Pečeno prekrijte čistom kuhinjskom krpom pa neka se hladi. Prije rezanja i posluživanja, pospite šećerom u prahu.

Novi „Petrinjski oblizeki“ očekuju vas iduće nedjelje, 7. listopada točno u podne u programu Petrinjskog radija.




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background