Dani kruha u “Petrinjskim oblizekima”

Oblizeki

S obzirom da je pred nama tjedan u kojemu obilježavamo Svjetski dan hrane (16.10.) i Dan kruha (17. 10.), ovotjedno izdanje emisije „Petrinjski oblizeki“ posvetili smo upravo hrani koja život znači – kruhu. Malo smo bili kreativni pa smo pripremali bečki kruh i naravno, onaj osnovni i najfiniji – kruh naš svagdašnji. Za kraj smo se zasladili fritulicama.

Zaboravite na dijetu, mi već jesmo

BEČKI KRUH: Potrebno vam je 500 g brašna, 15 g kvasca, malo soli, žlica šećera, 1 jaje, 4 žlice rastopljenog maslaca i čaša kuhanog mlijeka. Rastopite kvasac sa šećerom u mlakom mlijeku, dodajte malo brašna i pustite da se digne. Dodajte umućeno jaje, maslac, preostalo mlijeko i pomiješajte s brašnom, miješajući snažno desetak minuta. Pokrijte tijesto vlažnim ubrusom i pustite da se udvostruči u volumenu. Opet uzmite tijesto, mijesite ga još nekoliko minuta, razdijelite ga u dva dijela koja položite, pošto ste im dali oblik hljepca, na maslacem namazanu ploču i pustite da se digne. Pecite ga u toploj pećinici oko 20 minuta.

KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI: 50 dkg germe izmrvite u šalici, dodajte jednu malu žlicu šećera i mlaku vodu da prekrije germu. Neka odstoji desetak minuta. Potom 70 dkg brašna, 1 malu žlicu soli, germu i toplu vodu izradite i neka stoji oko pola sata na toplome. Nakon toga još jednom izmiješajte, stavite u namašćen pleh i pecite na srednjoj temperaturi oko 45 minuta.

ŽLIČNJACI ili FRITULICE: Potrebni sastojci su 1 jogurt, 2 žlice šećera, vanilin šećer, 10 žlica mekog brašna, pola praška za pecivo, 1 dcl mineralne vode i 1 jaje. Po želji korica limuna i rum. Umijesite tijesto pa potom oblikujte malene loptice koje stavljate jednu po jednu na vrh velike žlice i potom u vrelo ulje.

Budite uz nas i iduće nedjelje, 21. listopada točno u podne, a snimku ovotjedne emisije „Petrinjski oblizeki“ možete poslušati u nastavku.




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background