Čari jeseni – pripremite slastice od kestena i smokava

Oblizeki

Zakoračili smo u mjesec listopad, mjesec kruha i vina, mjesec u kojemu se obavljaju berbe kestena i spravljaju slastice od istih. Tako smo u ovotjednom izdanju emisije „Petrinjski oblizeki“ spojili nešto što je itekako karakteristično za Petrinju, a to su naše predivne šume i kesteni, i ono što nije baš karakteristično za naše podneblje, ali u zadnje vrijeme sve češća pojava u našim voćnjacima su smokve koje uspijevaju i na ovom našem suncu, a ne samo na morskom suncu i zraku.

U emisiji smo pripremali nekoliko poslastica od kestena i kuglice od smokava.

SLANI PIRE OD KESTENA: Ogulite 1 kg kestena, stavite u posudu zajedno sa stručkom celera, 3 kocke šećera i malo juhe od kocke (jedna čaša). Poklopiti i kuhati na laganoj vatri, a kad su kesteni kuhani i još vrući, protisnite ih. Pire od kestena stavite na peć i miješajte dok ne postane gladak, a ako je potrebno, dodajte još malo juhe. Kada je gotovo, dodajte ½ čaše vrhnja i držite na toplom, ali ne smije kipjeti. Taj se pire služi uz divljač ili neko pečeno meso.

DESERT OD KESTENA: Ljusku od pola kg kestena zarezati na nekoliko mjesta pa ih peći oko 30 minuta na blagoj vatri. Ohladite, oljuštite i sameljite, stavite malo kristal šećera i promiješajte pa ostavite da se ohlade. Jednu šalicu tučenog slatkog vrhnja, zašećerite po volji i dodajte vanilije. U kesten umiješajte 10 dkg razmiješanog maslaca, sve dobro promiješajte i poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.

KESTEN PLOŠKE: Za tijesto je potrebno: 12 dkg šećera, 4 jaja, 6 dkg brašna, 8 dkg propasiranih kestena i pola vrećice praška za pecivo, a za kremu: 8 dkg šećera, 1 žumanjak, 1 žlica ruma, ½ dcl mlijeka, 7 dkg maslaca i 12 dkg propasiranog kestena. Polovicu šećera i žumanjke pjenasto izmiješajte, dodajte propasirani kesten, brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka koji ste umiješali u drugu polovicu šećera. Sve dobro promiješajte i stavite peći. Ohlađen kolač prerežite na pola, premažite kremom i prekrijte drugom polovicom. Ukrasite kremom i izrežite kolač na ploške. Krema: šećer, žumanjak i toplo mlijeko miješajte u vrućoj vodenoj kupelji da se malo zgusne pa ohladite. Dodajte pjenasno izmiješan maslac, propasirani kesten i rum pa lagano izmiješajte.

KUGLICE OD SMOKAVA: 25 dkg mljevenih smokava, 25 dkg šećera, 10 dkg nasjeckanih oraha, 2 rebra čokolade, korica naranče nasjeckana na sitno. Zamijesite tijesto, pravite male kuglice i uvaljajte ih u kristalni šećer.

 

 




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background