U posljednjoj ovogodišnjoj Dijagnozi govorili smo o raku debelog crijeva

Dijagnoza

U posljednjoj ovogodišnjoj Dijagnozi govorili smo o bolesti koja je nažalost iz godine u godinu u sve većem porastu. Riječ je o raku debelog crijeva, drugom najčešćem obliku karcinoma i kod žena i kod muškaraca. Kod muškaraca je on odmah iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke. Rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina.

Liječenje i prognoza raka debelog crijeva ili kolorektalnog karcinoma, kako se još naziva, ovise o stadiju bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze. Moguće ga je otkriti i u ranoj fazi, ali najčešće prepoznavanje je tek u uznapredovalom stadiju.

Kako bi se bolest dijagnosticiralo u što ranijoj fazi, dok su i izgledi za liječenje bolji, u Hrvatskoj je 2008. godine pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Programom Nacionalnog probira za rak debelog crijeva obuhvaćeni su žene i muškarci stariji od 50 godina koji se pošiljkom na kućnu adresu pozivaju da naprave test na nevidljivo krvarenje u stolici svake tri godine, nakon čega se po potrebi naručuju i na kolonoskopiju.

U Dijagnozi, o raku debelog crijeva razgovarali smo s liječnikom Antunom Šarićem, dr. medicine , specijalistom opće kirurgije, subspecijalistom abdominalne kirurgije, voditeljem Odjela za abdominalnu kirurgiju u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić „ Sisak.

 




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background