„Dijagnoza“o gripi i cijepljenju protiv nje

Dijagnoza

U srijedu, 7. studenog 2018. u Hrvatskoj je počelo cijepljenje protiv gripe. Hrvatski zavod za javno zdravstvo za ovu je sezonu osigurao 320.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe koja je distribuirao Zavodima za javno zdravstvo i ambulantama obiteljske medicine. (Zavodu za javno zdravstno SMŽ 12.480 doza cjepiva).

Ovosezonsko trovalentno cjepivo koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina u skladu je s preporukama Svjetske  zdravstvene organizacije i EU-a za sezonu 2018./2019. odnosno sadrži dva podtipa virusa gripe A i jedan tip virusa gripe B.

U našoj županiji cijepljenje se provodi u ambulantama obiteljske medicine, kod pedijatara i u ambulantama epidemiološke službe, županijskog Zavoda za javno zdravstvo u Sisku, Petrinji, Kutini i Novskoj.

Gripa je, podsjećaju nas epidemiolozi, akutna zarazna bolest uzrokovana jednim od virusa influence, a pojavljuje se u obliku većih ili manjih epidemija, s izraženim brzim širenjem i visokim pobolom.

U kliničkoj su slici izraženi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima te kašalj uz izrazito visoku temperaturu (39 do 40 0C). Bolest obično nastupa naglo. Kašalj često može biti težak i dugotrajan, dok se drugi simptomi obično povlače kroz 2 do 7 dana. Moguć je razvoj komplikacija, osobito u starijih osoba te osoba iscrpljenih drugim bolestima (kronični bolesnici). Najbolji način za prevenciju gripe je cijepljenje. Preporučuje se osobama iznad 65 godina, kroničnim bolesnicima, uključujući i djecu, osobama u kontaktu s kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama. Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina.

Dolazak gripe očekuje se, kao i svake godine, krajem prosinca, a procjenjuje se da će trajati do ožujka.

U Dijagnozi smo o gripi i cijepljenju protiv nje, razgovarali s liječnicom Sonjom Pajtlar, dr.med., spec. epidemiologije, voditeljicom Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

 




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background