Dijagnoza: Zdravlje očiju

Dijagnoza

Najviše informacija oko nas, čak 80%, primamo vizualnim putem. Djeca najviše uče upravo kroz vizualne sadržaje, pa se i u školama najviše koriste vizualna pomagala. Kod razvoja vida znaju se pojaviti neki problemi koje je vrlo bitno što ranije uočiti kako bi ih se moglo na vrijeme sanirati.

„Pregledi vida kod djece su izuzetno važni, jer čak 5 do 10 posto predškolaca i 25 posto djece školske dobi ima problema s vidom. Rano otkrivanje djetetovih poteškoća s vidom može biti presudno, jer djeca često bolje reagiraju na liječenje ukoliko se problem s vidom dijagnosticira dovoljno rano. Svako četvrto dijete ima problem s vidom koji kasnije u razvoju vodi do poteškoća u učenju i utječe na ponašanje djeteta“.

Hrvatsko Ministarstvo zdravstva (tada zdravlja) je od srpnja 2015. godine dostavilo pedijatrima uputu da djecu do četvrte godine života šalju na probir na slabovidnost (ambliopiju) i počelo provoditi nacionalni screening na slabovidnost. Od 2016. Hrvatska ima i Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti, kao prva zemlja u svijetu, a lani je počeo s radom i nacionalni registar oboljelih. Kako bi se poboljšao odaziv na preventivne preglede na slabovidnost, u Ministarstvu zdravstva ove je godine predstavljen novi protokol provedbe tog programa, po kojem će se od 1. siječnja iduće godine djeca pozivati na preglede umjesto da ih, kao dosad, roditelji sami naručuju kod oftalmologa nakon obavljenog sistematskog pregleda kod pedijatra.

O zdravlju očiju djece, u nedjeljnoj smo Dijagnozi razgovarali s liječnicom Sandom Rožanković, dr. med., specijalisticom oftalmologije, voditeljicom Odjela za oftalmologiju i optometriju sisačke Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“.Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background