Dijagnoza: Parkinsonova bolest

Dijagnoza

Tema ovotjedne „Dijagnoze“, emisije o zdravlju u programu Petrinjskog radija, bila je Parkinsonova bolest.

Riječ je o kroničnom, progresivnom neurodegenerativnom poremećaju središnjeg živčanog sustava pri kojemu dolazi do odumiranja stanica koje izlučuju dopamin. Bolest koju karakteriziraju primarno motorički simptomi (poremećaji pokreta) značajno smanjuje kvalitetu života oboljele osobe. Ime je dobila po engleskom liječniku sir Jamesu Parkinsonu koji ju prvi put njezine simptome opisao 1817. godine u svom eseju o „drhtajućoj paralizi“.

Točan uzrok Parkinsonove bolesti još uvijek nije poznat, iako se vrlo vjerojatno radi o kombinaciji genetskih i okolišnih čimbenika. Muškarci od ove bolesti obolijevaju nešto češće od žena. Učestalost obolijevanja je veća nakon 60. godine života. Za oboljele od Parkinsonove bolesti postoji izreka “ljudi blistavog uma zarobljeni u vlastitom tijelu”.

Procjenjuje se da u svijetu od Parkinsonove bolesti boluje oko 7 milijuna  ljudi. Od nje su bolovali i američki predsjednik Harry Truman, austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock, papa Ivan Pavao II, boksačka legenda Muhamed Ali, glumica i višestruka oskarovka Katharine Hepburn, country pjevač Johnny Cash. Američki glumac Michael J. Fox koji je od ove bolesti obolio već u svojoj tridesetoj godini pokrenuo je zakladu „Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research“ koja je od 2000. do danas donirala više od 175 milijuna dolara za istraživanja usmjerena na pronalaženje novih lijekova za Parkinsonovu bolest.

Na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije, od 1997. godine 11. travnja, na rođendan liječnika Jamesa Parkinsona, obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti društva o Parkinsonovoj bolesti i oboljelima koji se još uvijek susreću s brojnim predrasudama. U obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti redovno se uključuje i Udruga „Parkinson i mi“. Ove godine učinili su to uz poruku: „Život nije siv – čak ni s Parkinsonom“.

O Parkinsonovoj bolesti i Udruzi „Parkinson i mi“ u Dijagnozi smo više doznali od njezine predsjednice, doc.prim.dr.sc.Vladimire Vuletić, dr.med. spec. neurologije, predstojnice Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.



Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background