SILENTE predstavili novi singl “Preko svega”

Napisao/la on 09/11/2018

Uoči spektakla u Domu sportova 17. studenog grupa Silente priprema još jedno iznenađenje. Naime, odlučili su objaviti posljednju, skrivenu pjesmu s CD-a “Malo magle, malo mjesečine” – baladu “Preko svega”.
O pjesmi koju su do sada čuli samo ponosni vlasnici albuma i to nakon 13-minutne pauze na kraju CD-a jedan od njezinih autora Tibor Karamehmedović kratko kaže: “Tko ima srce napuknut će mu, a tko nema pomislit će da ga ima”.
A kako je pjesma nastala objasnio je autor teksta Sanin Karamehmedović: “Snimali smo album u prosincu 2017. i snimili smo 13 stvari kako smo i zamislili. Ostalo je nešto vremena u studiju i Tibor je uzeo gitaru i rekao ton majstoru – ajmo snimit još jednu. Ni bend nije znao o čemu se radi. Ne znam kako da opišem atmosferu kad je Tibor odsvirao tu pjesmu i vratio se za miks pult.  “Nasta muk u kafani, nitko ništa nije pito”. Naš tadašnji tonski snimatelj Filip Vidović odmah je skočio da je to – to, da je to najbolje nešto što smo mi ikad napravili i da nema šanse da on tu više nadosnimava jer je to gotova stvar. I stvarno, ta prva i jedina verzija koju je Tibor otpjevao je ona koju slušate sad. To je nama bio jedan tako dirljiv i iskren trenutak, teško je bilo uopće razmišljati o tome je li dobro ili loše otpjevao i treba li što ponoviti. Kasnije smo nagovorili Šimuna da odsvira nešto na klaviru i to je bilo to. Pjesma snimljena iz prvog pokušaja i bez vježbanja, nakon što je već sve bilo gotovo i spremno, postala nam je u trenu najbolja stvar na tom albumu. Mogli smo mi to kasnije isproducirat i nasnimit kako smo htjeli, ali nema te produkcije koju bih mijenjao da te tri minute čistih emocija. Vjerujem da će Silente u budućnosti napraviti još puno hitova i dobrih pjesama, ali ne vjerujem da ćemo ponoviti ovako nešto.”

S obzirom na posebne okolnosti pod kojima je pjesma nastala, zaslužila je i poseban video spot, pa se taj zadatak povjerio Miranu Dilberoviću, dubrovačkom magistru animacije s radnom adresom u Londonu. Naime, Miran radi za previzulizacijsku firmu The Third Floor i s njima je nedavno završio rad na novom Spidermanu, a trenutno radi na novoj epizodi Ratova Zvijezda.

“Bavim se vizualiziranjem scenarija za filmske naslove u kojima se dosta koriste vizualni efekti. Radimo s redateljima na prvoj fazi planiranja filma, od priče, likova, setova i samog dizajna. Režiranje glazbenih spotova je uvijek bio cilj, a uz ova stečena iskustva i ovakve prilike želim se  postepeno fokusirati na to. Nakon što me Sanin pozvao na suradnju i nakon ugodnog razgovora o pjesmi, dao mi je par smjernica koje su me usmjerile i pomogle u realizaciji ideje, slike i teksture spota.” – kaže nam Miran Dilberović i objašnjava što ga je inspiriralo za spot.

“Spot koristi element skateboardinga, koji mi je blizak jer sam odrastao na njemu u ranim 2000tim godinama na ulicama Mokošice i Grada. Taj osjećaj slobode dok se spustaš niz ulicu, cestu, je jako interesantan jer se pojavljuje na kratke momente i dolazi često s rizikom pada na nos, osjećaja totalne nemoći i instantnog smanjenja ega. Tako da se ti trenutci uspjeha cijene jer su često, vrlo kratki.  Ipak u našem spotu, taj elemenat je iskorišten u figurativne svrhe, povezan s tekstom i tonom koji smo htjeli postići. Ideja je da se stvori atmosfera s osjećajem nekog kraja, kraja ljeta, zalaska dana, onog trenutaka kada se mozemo reflektirati na misli… Radio sam na spotu cijelo ljeto i moram priznati da mi je bilo ugodno kombinirati istu tehniku, koju koristim na velikobudžetnim hollywoodskim filmovima, doma na laptopu u izradi nečeg puno osobnijeg i intimnijeg.  Svakako, zahvalan sam na ukazanom povjerenju od stane Silentea.” 
Više o Miranu pronađite na njegovoj web stranici.
Ulaznice za koncert u Domu sportova dostupne su po cijeni od 100 kn. Ukoliko ih ostane, na dan koncerta, moći će se kupiti za 120 kn. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13) i Aquarius CD Shop (Varšavska 13), na svim prodajnim mjestima Eventima i online na www.eventim.hr.

Tagged as

Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background