Trenica: Gost Darko Dumbović / Tema:Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata

Trenica

U tijeku su rujanski Dani sjećanja, a još je nekoliko događanja pred nama. Središnja manifestacija 16.rujna prošla je u svečanom tonu uz mnoštvo sudionika. U Trenici Petrinjskog radija ugostili smo predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje Darka Dumbovića.

Uz razgovor o Danima sjećanja bilo je govora o aktualnim temama. Petrinjska Koordinacija podržava najavljeni prosvjed u Vukovaru 13.listopada zbog spore obrade ratnih zločina te razmišljaju o održavanju takvog prosvjeda u Petrinji:

„Dakle, idemo prvo odraditi ovo u Vukovaru 13.listopada gdje ćemo s obzirom da imamo jako dobru suradnju s vukovarskom Koordinacijom i gradom Vukovarom, vidjet ćemo da se sljedeći takav nekakav prosvjed uz potporu Vukovara održi u Petrinji. Definitivno su Vukovar i Petrinja dva grada koja su najviše stradala u Hrvatskoj, u kojima je toliko toga uništeno, od materijalnih dobara i izgubljeno od ljudskih života, a definitivno gotovo nitko nije odgovarao.“

 

U kolovozu su se braniteljske udruge usprotivile održavanju festivala ojkača u Hrvatskom domu u Petrinji. Najavljen je novi datum za listopad. Dumbović kaže kako ih najviše smeta način na koji se nešto na silu gura. Na pitanje kako gledaju na  najavu festivala ojkača za listopad, Dumbović odgovara.:

„Ukoliko oni budu inzistirali da to bude jednonacionalni festival, naravno da ćemo učiniti gotovo sve da to spriječimo. Što će to biti, javnost će vidjeti kad dođe vrijeme. Ukoliko se postigne kompromis i organizatori toga shvate da festival može biti, iako napominjemo da festival ojkalice se u Petrinji nije nikad održavao. Nisu ga imali ni za vrijeme okupacije kad su ga mogli imati. Ukoliko je to potrebno zbog razno-raznih stabilizacijskih koalicijskih, neka bude, ali će onda pjevati, Hrvati, Srbi i Bošnjaci ili neće pjevati nitko.“

Dumbović je na kraju pozvao Petrinjce i branitelje da sudjeluju u preostalim događanjima u sklopu Dana sjećanja.




Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background