Harmonija disonance i „Nevera (Lei, lei)“ oduševljavaju eurovizijske fanove – sada i kroz radijski eter!

Napisao/la on 22/01/2023

Misija Harmonije disonance pokazati je na koje načine se može istraživati, očuvati i prenositi glazbenu tradiciju, što su sjajno pretočili i u interpretaciji pjesme „Nevera (Lei, lei)“. Spojem suvremenog zvuka i tradicijskih vrijednosti koji je sjajno odjeknuo među domaćom, ali i internacionalnom publikom, predstavit će se 11. veljače na Izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije – Dora 2023.

„S veseljem iščekujemo nastup na Dori 2023 jer želimo Hrvatskoj pokazati nešto potpuno novo od Harmonija disonance, a Europi i svijetu ono najbolje od Hrvatske!“, poručuju glazbenice ususret nastupu na opatijskoj pozornici dok pjesmu koja se, kao jedna od ovogodišnjih favorita izdvaja i u YouTube trendingu, opisuju kratko i jasno: „Pjesma je stilom i tematikom oda tradiciji u fuziji sa suvremenim, na način da supostoje, a ne da se međusobno isključuju. Značenja ima više, a na svakom slušatelju je da ju interpretira po svom osjećaju.“

Glazbu za „Nevera (Lei, lei)“ potpisuje Bartol Stopić (glazba), Sanja Daić, Bojan Petrović i Bartol Stopić supotpisuju tekst, na aranžmanu je uz Bartola Stopića radio dvojac pocket palmaAnja Papa i Luka Vidović, dok je za video zaslužna Teodora Martić.

Harmonija disonance započela je s djelovanjem 2016. godine kao projekt na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Danas se kao samostalni ženski vokalni sastav, koji usko surađuje s vrsnim poznavateljima i kazivačima tradicijske glazbe, bavi njenim sakupljanjem, očuvanjem i interpretacijom.

Svojim djelovanjem daju jasan odgovor na pitanje jesu li zaboravljeni izričaji tradicijske glazbe bitni i nadahnjujući za sve generacije glazbenika i slušatelja. Od važnijih trenutaka djelovanja ansambla izdvajaju se sljedeći: koncert održan u suradnji s Jazz ansamblom Muzičke akademije u ciklusu Lisinski subotom (2017.), samostalni koncert Pjevati ću, ne ću stat u mûku u Crkvi svetog Donata u Zadru (2019.) te HRT-ov glazbeno-dokumentarni film o ansamblu Harmonija disonance (2020.).

 


Petrinjski Radio

VIŠE OD RADIJA

Current track
TITLE
ARTIST

Background